Acțiunea POC 4.1.1. PUBLICATĂ ÎN MONITORUL OFICIAL!

23 noiembrie, 20211306 vizualizări

1306 vizualizări

Update: LUNI 22 NOIEMBRIE 2021 a fost publicat în MONITORUL OFICIAL - Ordin al ministrului investițiilor și proiectelor europene, interimar, pentru aprobarea Schemei de ajutor de stat — Sprijin pentru IMM-uri în vederea depășirii crizei economice generate de pandemia de COVID-19 — Investiții productive.

Descarcă aici documentul complet

Apelul “Investiții în activități productive” finanțat prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020 - Axa Prioritara 4 prin Acțiunea 4.1.1 ar urma să fie lansat în perioada următoare conform răspunsului transmis de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene pentru Smis®

Ghidul solicitantului (varianta consultativă) poate fi descărcat de aici. POC 4.1.1. este apelul care vine să înlocuiască vechea Măsură 3, anulată de guvernanți ca urmare a suspiciunilor de nereguli. Peste 27.000 de IMM-uri au aplicat pentru vechea Măsura 3. Acțiunea 4.1.1 “Investiții în activități productive” se bucură de un interes enorm din partea IMM-urilor. 30.000 de companii și-au verificat eligibilitatea prin instrumentul gratuit POCStatus. Alți 1200 de beneficiari au început deja să își contureze proiectele utilizând POCSketch.

Ce știm până acum:

 • În data de 7 octombrie, MIPE a lansat un comunicat de presă care preciza ca forma finală a ghidului va fi publicat în aproximativ o lună.
 • În data de 27 octombrie, Comisia Europeană a aprobat schema destinată IMM-urilor afectate de pandemie pentru investiții în activități productive (POC 4.1.1.)
 • În perioada 8-12 noiembrie a fost votată metodologia și criteriile de selecție utilizate pentru POC 4.1.1. de către CM POC.
 • În data de 16 noiembrie Comisia Europeană a decis prelungirea cadrului temporar COVID până la 30 iunie 2022
Presați de termenul de 31.12.2021 pentru contractare și obligați să depună proiectele după un sistem necompetitiv (primul venit – primul contractat / fără a se ține cont de punctaj – în limita unui punctaj de minim 70 de puncte) antreprenorii români interesați să acceseze Măsura 4.1.1 au primit o veste bună în data de 16 noiembrie: Comisia Europeană a decis prelungirea cadrului temporar COVID de la 31 decembrie 2021 la 30 iunie 2022. Astfel, ar exista timp suficient acum pentru lansarea unui ghid final care să nu mai impună acest principiu de contractare, iar alocarea proiectelor să se facă în ordinea descrescătoare a punctajului.

Când va fi publicat ghidul final?

În mod normal, ghidul solicitantului – varianta finală - ar fi trebuit publicat la începutul lunii noiembrie. După parerea noastră, mai multe motive stau la baza întârzierilor apărute:
 • Feedback-ul mediului IMM și al firmelor de consultanță privind eliminarea criteriului primul – venit primul servit precum și alte neclarități cu privire la investițiile ce contribuie la obiectivele de mediu
 • Schimbările din plan politic, lipsa unui guvern și a unui Ministru al MIPE. Reamintim că interimatul a fost asigurat de către Dl. Florin-Vasile CÎŢU
 • Prelungirea cadrului temporar COVID până la 30 iunie 2022 de către Comisia Europeană

Estimări de lansare (luând în calcul informațiile disponibile la acest moment)

Estimările noastre (Smis®) pentru Apelul “Investiții în activități productive” finanțat prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020 - Axa Prioritara 4 prin Acțiunea 4.1.1 sunt următoarele: Lansarea ghidului final: decembrie 2021 – ianuarie 2022 Scrierea proiectelor: ianuarie 2022 – februarie 2022 Depunerea și evaluarea proiectelor: februarie – martie - aprilie 2022 Contractare proiecte: mai – iunie 2022

Avantajele și dezavantajele prelungirii cadrului temporar COVID până la 30 iunie 2022

Prelungirea Cadrului temporar COVID până la 30 iunie 2022 oferă răgaz AM POC pentru a lansa un ghid consolidat care să țină cont de nevoile reale de redresare economică ale IMM-urilor și sprijinirea capacității acestora de a crește pe piețele regionale, naționale și internaționale. Principalul dezavantaj este dat de perioada micșorată pentru implementare. Dacă până acum luam în calcul o lansare a ghidului și o contractare “pe repede-nainte” până la 31 decembrie 2021, lăsând beneficiarilor un număr de aproximativ 24 de luni de implementare, acum, odată cu “relaxarea” termenului până la 30 iunie 2022, scade perioada de implementare cu până la 6 luni. Astfel, antrepenorii care și-au pus în plan să demareze o construcție (investiție nouă) prin această măsura de sprijin ar trebui acum să reconsidere obiectivele proiectului și să se focuseze pe cheltuieli cu investiții în activități productive (echipamente, utilaje, linii de producție, etc) și doar în subsidiar să fie avută în vedere achiziţia/realizarea de construcții, doar dacă această cheltuială este absolut necesară și dacă pregătirile sunt într-un stadiu avansat, astfel încât procedurile să se deruleze în timpul limitat pentru depunerea și ulterior, pentru implementarea proiectelor.

Modificări posibile pentru noul ghid

Mai multe surse au prezentat pentru Smis® care ar putea fi modificările (noutățile) din nou ghid:
  Companiile cu activitate suspendată în 2020 ar putea fi neeligibile
 • Valoarea maxima a proiectului ar putea fi limitată la 2 x cifra de afaceri aferentă anului 2019
 • Eliminarea principiului primul-venit - primul-servit
 • Proiectele ar putea fi depuse in platforma IMM Recover în defavoarea MySMIS

Fii la curent cu ultimele noutăți și scrie proiectul tău prin Smis®

Indiferent că vrei să încerci să îți scrii singur proiectul sau să apelezi la un consultant, platforma noastră îți oferă cele mai bune soluții. Verifică 100% gratuit eligibilitatea companiei tale prin POC Status și dacă ești eligibil poți începe gratuit să scrii proiectul tău prin POC Sketch sau poți transmite o cerere de ofertă către peste 15 companii de consultanță verificate Smis®.
Consultant Fonduri

VREI SĂ ÎŢI VINZI AFACEREA?

Suntem opțiunea completă în procesul de evaluare și vânzare al oricărei afaceri!

CONTACTEAZĂ-NE

(+40) 741 262 060

inAfaceri.ro