Rezultate intermediare la Femeia Antreprenor 2022

06 octombrie, 2022

1303

Startupcafe anunta ca s-au afișat primele rezultate intermediare la programul Femeia Antreprenor 2022, prin care firmele românești controlate de femei pot obține de la stat fonduri nerambursabile de maximum 200.000 de lei fiecare: concurența a fost atât de mare încât nici punctajul maxim nu a fost suficient pentru a prinde finanțare în foarte multe cazuri, diferența fiind făcută la criteriile de departajare la punctaj egal.


Lista de aplicanți ordonați după punctaj, publicată de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, a rezultat în urma evaluării automate, efectuate prin sistemul electronic, dar mai urmează verificări.
Ca atare, primele rezultate se mai pot schimba, dar sunt relevante pentru a putea înțelege cât de mare a fost lupta pentru banii de la stat.


După cum a anunțat oficial MAT, bugetul total alocat schemei de minimis este de 197 de milioane de lei. Din acest buget vor putea fi finanțate primele 986 de firme calificate, dacă ne luăm după clasamentul actual, care este unul intermediar.


Ultima firmă care prinde buget se numește Rogri Impex SRL și a obținut punctaj maxim, 100 de puncte.

Sub ea mai sunt 4585 de firme care au făcut tot 100 de puncte, dar care n-au reușit să se încadreze în buget, în urma evaluării automate.

Aceste solicitante au mers cap-la-cap, diferența făcându-se abia la penultimul criteriu de departajare la punctaje egale: valoarea exactă a procentului aferent investiției în echipamente.


Prima firmă clasată, Euromod SRL, a avut 96,15% echipamente tehnologice în planul de afaceri, la fel ca și cea de-a doua clasată, Green Downtown SRL. Cele două firme de la vârful clasamentului au fost despărțite prin aplicarea ultimului criteriu de departajare - data și ora depunerii cererii în sistemul electronic de granturi IMM Recover. Prima a depus pe 29 septembrie, iar a doua pe 30 septembrie, în condițiile în care sesiunea a înceoput pe 18 august.


Ultima firmă care a prins buget, Rogri, a avut 92,1% echipamente tehnlogice, la fel ca și firma care a picat imediat sub linie, Perfect Scan Bylidia. Diferența a fost făcută la ultimul criteriu de departajare, un proiect fiind depus pe 29 septembrie, iar celălalt pe 30 septembrie.


În total, 9520 de firme s-au înscris în programul Femeia Antreprenor, ultima clasată luând doar 15 puncte.


Este interesantă și valoarea cofinanțării propuse. O firmă, Andrezit Stânceni SRL, a primis că pune aport propriu în proiect 932.000 de lei, de aproape 5 ori mai mult decât ajutorul pe care l-ar fi putut obține de la stat. Această firmă a obținut, însă, doar 85 de puncte și nu a mai prins loc bugetat, conform evaluării automate (clasament provizoriu).

Prima clasată, Euromod, a promis și ea 450.000 de lei, aport propriu, mai mult decât dublul valorii grantului solicitat. Și a doua clasată, Green Downtown, a primis aproape 450.000 de lei, cofinanțare și tot așa, valoarea aportului propriu promis depășește ajutorul de minimis, în multe cazuri.

Pentru punctajele egale, conform legislației în vigoare, departajarea a fost realizată ținând cont de:

  1.     punctajul obţinut la criteriul aferent domeniului de activitate(secţiunea A din criteriile de evaluare);
  2.     punctajul obţinut la criteriul aferent investiției (secţiunea C din criteriile de evaluare);
  3.     punctajul obținut la criteriul aferent componentei de dezvoltare durabilă (secţiunea D din criteriile de evaluare);
  4.     punctajul obținut la criteriul cursurilor de pregătire antreprenorială (secţiunea E din criteriile de evaluare);
  5.     punctajul obținut la criteriul aferent cursurilor de competențe digitale (secţiunea F din criteriile de evaluare);
  6.     punctajul obtinut la criteriul aferent inserției pe piața muncii a unor categorii de personal (sectiunea G din criteriile de evaluare);
  7.     valoarea exactă a procentului aferent investiției în echipamente;
  8.     data şi ora înscrierii în program.

În continuare, va fi desfășurată etapa de evaluare, care constă în analizarea informațiilor transmise de către aplicante prin intermediul formularelor de înscriere. Astfel, în vederea admiterii cererilor de finanțare, echipa tehnică a ministerului și personalul din cadrul Agențiilor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovarea Exportului vor verifica completarea tuturor câmpurilor de către solicitanți, eligibilitatea codului CAEN Rev 2, inclusiv legăturile activelor achiziționate cu fluxul activităților/subactivităților care sunt necesare desfășurării activităților codului CAEN pentru care se solicită finanțare, precum și încadrarea în categoria IMM și declarațiile asumate.

În funcție de rezultatele evaluării, aplicantele vor primi fie decizie privind acceparea de principiu la finanțare, fie decizie privind respingerea la finanțare. Există și posibilitatea solicitării de clarificări suplimentare. În acest sens, aplicantele au obligația de a urmări permanent contul de pe platforma granturi.imm.gov.ro și informațiile postate pe site-ul ministerului pentru a se asigura de respectarea termenelor procedurale.

Totodată, MAT subliniază că vor fi eligibile doar cheltuielile efectuate din contul de grant, special deschis de către beneficiar pentru implementarea proiectului, ulterior alocării grantului și depunerii cofinanțării, și care respectă lista de cheltuieli impusă de legislație.

Aplică aici

Eşti interesat de această finanţare?

Aplică acum!