Se Redeschide Măsura 3!

04 august, 20211581 vizualizări

1581 vizualizări

Află în mod gratuit dacă afacerea ta este eligibilă pentru finanțare în cadrul Măsurii 3 completând formularul de eligibilitate.

Startupcafe relatează azi, 4 August 2021, că Măsura 3, prin care firmele românești vor putea obține granturi de investiții, ar trebui să se redeschidă, iar acest sens statul a stabilit un termen important, printr-un act normativ oficial. Nu putem ști acum când se va redeschide Măsura 3 - granturi de investiții pentru IMM, dar un lucru este cert (pe cât posibil): sesiunea de înscriere a firmelor nu va depăși data de 30 noiembrie 2021. De asemenea, viitorii beneficiari calificați la finanțare vor semna contractele de finanțare cu Ministerul Economiei până cel târziu la data de 31 decembrie 2021. Aceste termene au fost stabilite de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), printr-un ordin publicat în Monitorul Oficial pe data de 2 august 2021. Ordinul 803/2021, semnat de secretarul de stat MIPE Corina Atanasiu, vine în completarea Schemei de ajutor de stat — Sprijin pentru IMM-uri în vederea depășirii crizei economice generate de pandemia de COVID-19, aprobată prin Ordinul ministrului investițiilor și proiectelor europene nr. 690/2021. Surse din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene ne-au confirmat că noul ordin se referă la viitorii solicitanți de la Măsura 3.

Măsura 3 - așteptăm banii de la ReactEU

Până atunci, România are nevoie să programeze faciliattea de fonduri europene ReactEU, pentru a putea finanța Măsura 3, precum și restul de plăți de la Măsura 2 - granturi de capital de lucru, în jur de 3-4 mii de beneficiari care vor mai rămâne admiși pe listele de așteptare după ce se va epuiza actualul buget de 241 milioane de euro transferat deja de la vechea Măsură 3 la Măsura 2. Pentru asta, MIPE mai are de discutat cu Comisia Europeană, dar funcționarii de la Bruxelles au intrat în vacanță și discuțiile se vor relua în septembrie. În urma unei eventuale decizii pozitive de la Bruxelles, Ministerul Economiei va semna cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene un nou acord de finanțare pentru banii din ReactEU. La cum arată acum situația, mai devreme de octombrie nu se poate vorbi despre o reluare a Măsurii 3. Surse din Ministerul Economiei au declarat, pentru StartupCafe.ro, că la reluarea Măsurii 3 de la zero vor rămâne valabile listele de coduri CAEN eligibile din Legea 220/2020, prin care s-a modificat OUG 130/2020, privind schema de ajutoare de stat. Reamintim că ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a decis să anuleze prima variantă a Măsurii 3 din schema de ajutoare de stat COVID pentru IMM, lansată în 2020 de fosta guvernare Orban. Năsui a invocat potențiale fraude și a sesizat DNA, care încă face investigații, de luni de zile, fără să fi pus sub învinuire o persoană anume. În perioada 3 decembrie 2020- 29 ianuarie 2021, la Măsura 3 - granturi de investiții de câte 50.000-200.000 euro pentru IMM-uri - s-au înscris un număr de 27.736 de aplicanți, cu solicitări în valoare totală de 15.889.215.181 lei (de 6 ori mai mult decât bugetul disponibil). Ministrul Claudiu Năsui a blocat însă procedura și a sesizat DNA pentru suspiciuni de fraudă. El a invocat atunci două lucruri: faptul că s-au înscris foarte mulți aplicanți în ultima zi și faptul că mulți dintre aceștia aveau prevăzute investiții imobiliare, „apartamente la mare”, după cum s-a exprimat Năsui. Procedura prevedea că se puteau finanța doar investiții productive, apartamentele nefiind eligibile, însă ministrul Năsui a afirmat că solicitanții ar fi putut să obțină astfel de finanțări invocând investiții producțive, pe firmă, iar după o perioadă să le folosească în uz personal. Astfel, la o eventuală reluare a Măsurii 3 de la zero, cei 27.736 aplicanți de la sesiunea anulată vor fi nevoiți să-și refacă proiectele și să aplice din nou, dacă vor dori granturi de investiții.

Graţie parteneriatelor cu PrimeDash si As-Group.ro, echipa InAfaceri.ro iţi pune la dispozitie experţi contabili și auditori financiari pentru a-ţi pregăti afacerea pentru finanţare! Ne puteti contacta pe finantari@inafaceri.ro sau Tel: 0741262060

Consultant Fonduri

VREI SĂ ÎŢI VINZI AFACEREA?

Suntem opțiunea completă în procesul de evaluare și vânzare al oricărei afaceri!

CONTACTEAZĂ-NE

(+40) 741 262 060

inAfaceri.ro